poniedziałek, 5 października 2015

Zupa krem z dyni


W obecnych czasach dynia kojarzy się z beztroska zabawą halloweenową, ale dynia to przede wszystkim bardzo smaczne i odżywcze warzywo.



 
Składniki:
- 1kg dyni
- 1 marchew
- 2 ząbki czosnku
- 3 szklanki bulionu drobiowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- gęsta śmietana
- pieprz
- ostra papryka
- olej z dyni

Przygotowanie:
Umytą i obraną dynie oraz marchew kroimy na kawałki. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy na mniejsze części. Wszystkie składniki wkładamy do garnka z grubym dnem. Dodajemy oliwę z oliwek i chwile podsmażamy, stale mieszając.
Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem przez około 30 min. (aż warzywa będą miękkie).
Całość rozdrabniamy blenderem, aż zupa nabierze konsystencji kremu. Przyprawiamy pieprzem i szczyptą ostrej papryki.
Zupę przelewamy na talerze i do każdej porcji dodajemy łyżkę śmietany i polewamy odrobina oleju z dyni.
 
 
 
 
 
Bon Appétit! :)
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz