Składniki: (na 2 średniej wielkości słoiki)
- 1kg dyni
- 300g cukru
- 2 pomarańcze- 1 cytryna
- pół łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Pokrojoną w kostkę dynię wrzucić do większej miski i zasypać cukrem. Zostawić na około 2 godziny w temperaturze pokojowej, aż dynia wypuści sporą ilość soku.
Pomarańcze i cytrynę obrać i drobno pokroić. Dodać do dyni razem z przyprawami. Przełożyć do garnka. Zagotować i gotować bez pokrywki, aż większość płynu odparuje, a dynia przybierze postać papki. Jeśli kawałki dyni będą zbyt duże można je zmiksować blenderem.
Słoiki i zakrętki wyparzyć wrzącą wodą Przelać konfiturę, dobrze zakręcić i odstawić.
Pasteryzacja:
Przetwory pasteryzujemy w dużym garnku z pokrywką. Słoiki ustawiamy na bawełnianej ściereczce , którą wkładamy na dno garnka. Słoiki nie powinny dotykać się ze sobą. Garnek wypełniamy wodą do 3/4 wysokości słoików i doprowadzamy do wrzenia (temperatura wlewanej wody musi się zgadzać z temperaturą słoików, nie może to być np. zimna woda wlewana na gorące słoiki, by nie pękły). Zmniejszyć moc palnika, przykryć i gotować około 20 minut. Słoiki wyjąć i zostawić do całkowitego wystudzenia (można słoiki odwrócić do góry dnem).
Bon Appétit! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz