środa, 21 października 2015

Dżem dyniowy z pomarańczą

Nigdy nie sądziłam, że sama będę robić domowe przetwory... Okazało się jednak, że są one tak proste w przygotowaniu, że z przyjemnością je robię, a smakują lepiej niż jakiekolwiek ze sklepu! :)


 
 
 
Składniki: (na 2 średniej wielkości słoiki)
- 1kg dyni
- 300g cukru

- 2 pomarańcze
- 1 cytryna
- pół łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:
Pokrojoną w kostkę dynię wrzucić do większej miski i zasypać cukrem. Zostawić na około 2 godziny w temperaturze pokojowej, aż dynia wypuści sporą ilość soku.

 
 
 
Pomarańcze i cytrynę obrać i drobno pokroić. Dodać do dyni razem z przyprawami. Przełożyć do garnka.  Zagotować i gotować bez pokrywki, aż większość płynu odparuje, a dynia przybierze postać papki. Jeśli kawałki dyni będą zbyt duże można je zmiksować blenderem.
 

 



 
 
Słoiki i zakrętki wyparzyć wrzącą wodą Przelać konfiturę, dobrze zakręcić i odstawić.
 
Pasteryzacja:
Przetwory pasteryzujemy w dużym garnku z pokrywką. Słoiki ustawiamy na bawełnianej ściereczce , którą wkładamy na dno garnka. Słoiki nie powinny dotykać się ze sobą. Garnek wypełniamy wodą do 3/4 wysokości słoików i doprowadzamy do wrzenia (temperatura wlewanej wody musi się zgadzać z temperaturą słoików, nie może to być np. zimna woda wlewana na gorące słoiki, by nie pękły). Zmniejszyć moc palnika, przykryć i gotować około 20 minut. Słoiki wyjąć i zostawić do całkowitego wystudzenia (można słoiki odwrócić do góry dnem).
 
 
 
 
Bon Appétit! :)
 
 
 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz