Prosty pomysł na przyjęcie dziecięce z okazji Halloween! :)
Składniki: (na 12 muffiek)
- 130g mąki pszennej
- 160g masła
- 150g cukru
- 3 jajka
- 40g kakao
- 50g startej gorzkiej czekolady
- 11/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Muffinki sowy: (6 sztuk)
- ciastka oreo (najlepsze z białym kremem)
- pastylki M&M's
- 1 łyżka masła
- 50g gorzkiej czekolady
Muffinki duszki z niespodzianką: (6 sztuk)
- 6 okrągłych lizaków
- biała masa cukrowa
- posypka czekoladowa (na oczy)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na cisto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. W misie miksera utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodawać jajka i ucierać do gładkości po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt z wanilii, przesiane suche składniki i kakao. Wymieszać łyżką do połączenia się składników. Na koniec dodać startą czekoladę i wszystko razem połączyć.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, rozłożyć na nich ciasto i piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
Wyjąć i wystudzić.
Dekoracje muffinek:
Sowy:
Ciastka Oreo rozdzielić na dwie części: z kremem i bez kremu. Część bez kremu przekroić na pół.
Gorzką czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej i odstawić do lekkiego zgęstnienia.
Ściąć wierzchołek muffinki (powinny być płaskie) i gęstą czekoladą posmarować górę babeczki.
Przykleić oczy i powieki sówek. Dzióbki i źrenice zrobić z kolorowych pastylek.
Duszki z niespodzianką:
W środek każdej muffinki wbić lizak (bez folii). Z masy cukrowej wyciąć duże kółka i ułożyć jako szatę duszka na lizakach.
Z posypki czekoladowej umocować oczy na masie cukrowej.
Gdyby masa cukrowa kleiła się przy wałkowaniu, można stolnicę oprószyć cukrem pudrem.
Bon Appétit! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz