piątek, 2 października 2015

Bruschetta z prosciutto, pomidorami i serami + sok ze świeżo wyciśniętych owoców

Bruschetta to słynna włoska przekąska i świetny pomysł na lekką kolację lub weekendowe śniadanie. Jest to chrupiące, przypieczone pieczywo z soczystymi pomidorami, prosciutto, czosnkiem i przyprawami.
Mam nadzieję, że moja wersja przypadnie wszystkim do gustu. :)


Sok ze świeżo wyciśniętych owoców: ja użyłam 3 średniej wielkości pomarańczy i 1 grejpfrut

 
 
 
 
 
Składniki:
 
- pieczywo
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- pomidory
- 1 mini papryka
- prosciutto
- sery: pleśnowy, camembert, parmezan
- granat
- świeża bazylia
- oregano
- oliwa z oliwek
 
 
 
 
 
Przygotowanie:
 
Pieczywo natrzeć czosnkiem i skropić oliwą. Na kromkach dodać prosciutto, cieniutko pokrojoną cebulę i mini paprykę. Sery- pleśniowy i camembert pokroić na mniejsze części i ułożyć na pieczywie. Pomidory umyć i pokroić w kostkę, odsączyć z nadmiaru soku i położyć na górę bruschetty.
Tak przygotowane pieczywo wkładamy do piekarnika pod grillem na około 7 minut, aż grzanki się zarumienią, a sery roztopią.
 
 
 
Po wyjęciu z piekarnika posypujemy oregano i drobno posiekanymi listkami świeżej bazylii, parmezanem i owocami granatu. 
 
 
 
 Bon Appétit! :)

 
 
 

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz