wtorek, 27 października 2015

Crumble gruszkowo-śliwkowe

Kiedy goście już w drodze, a my nie mamy czasu na upieczenie ciasta, ratuje nas crumble, czyli owoce zapiekane pod słodką kruszonką.



 


Składniki: (na 4 porcje)
- 2 gruszki
- 4 śliwki
- cukier - około 2 łyżek
-  1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki cynamonu

Kruszonka:
- 1 szklanka mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- 80g masła ( zimne)
- szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia




Przygotowanie:
Gruszki i śliwki umyć i osuszyć. Gruszki pokroić w plasterki. Śliwki wypestkować i również pokroić na mniejsze kawałki. Owoce wymieszać z cukrem, mąką ziemniaczaną i cynamonem.
W misce wymieszać mąkę pszenną, sól, proszek do pieczenia i cukier. Dodać pokrojone w małą kostkę masło. Wszystkie składniki mieszać widelcem do uzyskania małych okruchów.
Owoce przełożyć do miseczek do zapiekania i przykryć warstwą kruszonki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35 minut (do momentu zarumienienia).
Podawać na ciepło.



 
 
 Bon Appétit :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz