sobota, 3 października 2015

Grillowany indyk z serem pleśniowym, gruszką i mixem sałat


Dlaczego warto jeść mięso z indyka? Mięso z indyka słynie ze swoich walorów zdrowotnych, ze względu na niską zawartość tłuszczu i dużą zawartość białka, jest też łatwo przyswajalne i lekkostrawne.
Ponadto mięso z indyka jest stosunkowo proste w przygotowaniu! :)
Reasumując smaczne, zdrowe, niskokaloryczne i proste, czyli marzenie kobiety! ;)






Składniki:
- 1kg filetów z piersi z indyka
- 200g sera pleśniowego
- 3 ząbki czosnku
- 500g dojrzałych gruszek
- 2 świeże, ostre papryczki
- 1 słoik suszonych pomidorów
- 2 limonki
- 100ml sosu sojowego
- oliwa z oliwek
- opakowanie mixu sałat
- sól
- pieprz


Przygotowanie:

Marynata do filetów z indyka: kroimy drobno 1 ostrą papryczkę, wraz z ziarenkami oraz 2 ząbki czosnku, dodajemy szczyptę soli i wszystko razem mieszamy. Do całości dodajemy odrobinę skórki z limonki  (wcześniej oparzoną). Wszystkie składniki polewamy niewielką ilością oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami, oraz oliwy z oliwek (około 30 ml). Dokładnie mieszamy.

Filet z piersi z indyka: myjemy, suszymy, kroimy na grube plastry i delikatnie rozbijamy je ręką na desce do krojenia. Tak przygotowane plastry obtaczamy we wcześniej przygotowanej marynacie. Całość skrapiamy 30-35 ml sosu sojowego. Mięso marynujemy około 20 min.
Filety kładziemy na patelni grillowej i grillujemy z obu stron.
Tuż przed podaniem część sera łamiemy i kładziemy na filet, zakrywamy i czekamy chwilę, aż ser się delikatnie rozpuści.

Gruszki: kroimy na pół i wrzucamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, niewielką ilością oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami, połową ostrej papryczki (z ziarenkami) i odrobiną sosu sojowego. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Gruszki układamy na patelni grillowej i chwilkę przypiekamy z każdej strony.

Sos do sałaty: do pojemnika blendera przelewamy sok wyciśnięty z 1 1/2 limonki oraz odrobinę sosu sojowego, dodajemy kilka suszonych pomidorów z pozostałą ilością oliwy, 1 drobno pokrojony ząbek czosnku oraz odrobine oliwy z oliwek. Całość miksujemy za pomocą blendera. Mix sałat przekładamy do miski i polewamy przygotowanym sosem. Mieszamy i dodajemy część sera pleśniowego.




 Bon Appétit! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz