Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z łopatki
- 1 cebula dymka
- 400g pomidorów pelati z puszki
- czerwona fasola z puszki
- 6 ząbków czosnku
- 2 świeże pomidory
- tortilla pszenna
- pęczek kolendry
- śmietana 18%
- ostra papryka (przyprawa)
- pieprz cayenne
- sól
- pieprz
- musztarda dijon
- 2 limonki
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Farsz: na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy 2 drobno pokrojone ząbki czosnku i mięso mielone. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną pieprzu cayenne. Po usmażeniu przekładamy mięso do miski.
Kolejna 2 ząbki czosnku miażdżymy i drobno kroimy. Smażymy wraz z drobno pokrojoną cebulą. Całość zalewamy pomidorami pelati z puszki wraz z sokiem. Dodajemy pieprz, pieprz cayenne, szczyptę soli oraz sok z pół limonki. Sos redukujemy o połowę.
Do sosu dodajemy usmażone mięso mielone i czerwoną fasolę (odsączoną). Całość mieszamy. Dodajemy pół łyżeczki ostrej papryki i sok z połowy limonki. Gotujemy chwilę, często mieszając. Dodajemy pół pęczka posiekanej kolendry.
Sos pomidorowy: 2 pomidory, myjemy, suszymy i kroimy na mniejsze części. Wrzucamy do miski blendera wraz z 2 rozgniecionymi ząbkami czosnku, sokiem z limonki, solą, odrobiną oliwy z oliwek i łyżeczką musztardy dijon.
Całość miksujemy do powstania jednolitej masy.
Dekorujemy listkami świeżej kolendry
Sos ze śmietany: gęstą śmietanę przekładamy do miseczki i dodajemy niewielką ilość oliwy z oliwek.
Płaty tortilli chwilę podgrzewamy na suchej patelni z obu stron. Na tortille wykładamy farsz i zawijamy.
Podajemy z sosami.
Bon Appétit! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz