Pałki z kurczaka smażone, czy pieczone zawsze są delikatne i pełne smaku.
Składniki: (na dwie porcje)
- 6 pałek z kurczaka
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżeczki musztardy
- 5 ziemniaków
- mała dynia
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- olej z dyni
- oregano
- bazylia
- sos tatarski
Sok z kiwi: 8 kiwi ( przecięłam na pół i przecisnęłam przez wyciskarkę do owoców)
Przygotowanie:
Pałki z kurczaka umyć, osuszyć, doprawić solą i pieprzem. Miód i musztardę wymieszać ze sobą w misce. Dokładnie wysmarować marynatą pałki. Przykryć naczynie wraz z pałkami folią spożywczą i włożyć na minimum godzinę do lodówki.
Przygotować naczynie żaroodporne. Pałki z kurczaka włożyć do rękawa wraz z marynatą, zamknąć. Tak przygotowane mięso włożyć do naczynia i piec w temperaturze 200 stopni przez 60 minut.
Ziemniaki umyć i włożyć do garnka z lekko osoloną wodą. Zagotować, aż będą miękki (widelec powinien delikatnie wchodzić). Po ugotowaniu każdy ziemniak luźno owinąć folią aluminiową. Ułożyć na blaszce do pieczenia. Piec w gorącym piekarniku około 10-15 minut. Podawać z sosem tatarskim lub tzatziki.
Dynie umyć, osuszyć i wyczyścić z pestek. Pokroić w półksiężyce. Ułożyć na blaszce. polać delikatnie oliwą z oliwek, dodać szczyptę soli, oregano i bazylię. Piec w gorącym piekarniku przez 15-20 min.
Na talerzu polać odrobiną oleju z dyni.
Bon Appétit! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz