sobota, 3 października 2015

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe jest to słodki, wilgotny i puszysty placek z tartą marchewką.
Co tu dużo pisać po prostu musicie go spróbować!! ;)



 
 
 
Skadniki:
 
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki drobnego cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka, roztrzepane
- 1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich
- pół szklanki posiekanych, odsączonych ananasów
- 1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki

Krem:
2 serki philadelphia (w temperaturze pokojowej)
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 90g masla (w temperaturze pokojowej)
- cukier waniliowy

 
 
 
Przygotowanie:
 

W jednym naczyniu wymieszać: mąkę pszenną, cukier, sól, sodę, proszek do pieczenia i przyprawy.
W drugim naczyniu roztrzepać jajka z olejem. Następnie połączyć zawartość obu naczyń oraz dodać marchewkę, ananasy i orzechy. Wszystko wymieszać łyżką i wyłożyć ciasto do formy ( ja użyłam formę o średnicy 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Casto piec w temperaturze 175ºC przez okolo 40-45 minut.
Po upieczeniu wyjąć i wystudzić.

Krem: wszystkie składniki na krem: masło, cukier, serek i cukier waniliowy umieścić w misie miksera i utrzeć do otrzymania puszystej masy.

Krem rozsmarować na górze wystudzonego ciasta. Ozdobić orzechami włoskimi i delikatnie oprószyć cynamonem.


 
 
 
 
Bon Appétit! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz