Co tu dużo pisać po prostu musicie go spróbować!! ;)
Skadniki:
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki drobnego cukru- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka, roztrzepane
- 1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich
- pół szklanki posiekanych, odsączonych ananasów
- 1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki
Krem:
- 2 serki philadelphia (w temperaturze pokojowej)
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 90g masla (w temperaturze pokojowej)
- cukier waniliowy
Przygotowanie:
W jednym naczyniu wymieszać: mąkę pszenną, cukier, sól, sodę, proszek do pieczenia i przyprawy. W drugim naczyniu roztrzepać jajka z olejem. Następnie połączyć zawartość obu naczyń oraz dodać marchewkę, ananasy i orzechy. Wszystko wymieszać łyżką i wyłożyć ciasto do formy ( ja użyłam formę o średnicy 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Casto piec w temperaturze 175ºC przez okolo 40-45 minut.
Po upieczeniu wyjąć i wystudzić.
Krem: wszystkie składniki na krem: masło, cukier, serek i cukier waniliowy umieścić w misie miksera i utrzeć do otrzymania puszystej masy.
Krem rozsmarować na górze wystudzonego ciasta. Ozdobić orzechami włoskimi i delikatnie oprószyć cynamonem.
Bon Appétit! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz