Składniki: (na dwie porcje)
- główka czosnku
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 100g startego sera
- 500ml bulionu drobiowego
- 300g śmietany 30%
- oliwa z oliwek
- liść laurowy
- sól
- pieprz
- chleb na grzanki
- oregano
- bazylia
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i każdy ząbek pokroić w plasterki.
W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, dodać ziemniaki i czosnek, podsmażyć przez około 3-4 minuty.
Następnie do garnka wlać ciepły bulion, liść laurowy, sól i pieprz. Zupę wymieszać i gotować na średnim ogniu około 30 minut ( aż ziemniaki będą miękkie). Z garnka wyjąć liść laurowy i zupę zmiksować na krem. Do zmiksowanej zupy wlać śmietanę, ciągle mieszając. Dodać 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Zupę zagotować i zdjąć z palnika. W razie potrzeby doprawić do smaku.
Grzanki: pieczywo pokroić w kostkę, skropić oliwą z oliwek i dodać odrobinę oregano i bazylii. Wymieszać grzanki w misce.
Blaszkę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia. Grzanki wykładam na blaszce i rumienię je w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, około 10 minut, aż uzyskają złoty kolor.
Do misek nalewam zupę, nakładam porcję grzanek oraz startego żółtego sera.
Bon Appétit! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz