Składniki:
- 200g mąki pszennej
- 100g masła
- 5 jajek
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
- 70g cukru pudru
- 200ml mleka
- 60g cukru
- bułka tarta
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- 300g brzoskwiń pokrojonych z puszki
Przygotowanie:
Kruche cisto: mąkę przesiewamy przez sito do dużej miski. Mało kroimy w kostkę i dodajemy do mąki z cukrem pudrem, 2 żółtkami i śmietaną. Wszystkie składniki mieszamy, ciasto zagniatamy do momentu połączenia składników. Ciasto zawijamy w folię, a następnie wstawiamy do lodówki na mniej więcej 1 godzinę.
Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4-5mm. Formę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy odrobiną mąki. Ciasto wykładamy na formę i obsypujemy odrobiną bułki tartej, nakłuwamy widelcem.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni (termoobieg) mniej więcej przez 20 minut.
Masa waniliowa: wszystkie składniki: 200ml mleka, 2 żółtka, 1 jajko, 60g cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżeczki mąki pszennej, szczypta soli i niewielką ilość cukru pudru razem miksujemy.
Na podpieczoną tartę wykładamy trochę masy waniliowej, na niej układamy połówki brzoskwiń pokrojonych w plastry, a następnie dodajemy resztę masy waniliowej.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni (termoobieg) na 25-30 minut.
Gotową tartę posypujemy cukrem pudrem.
Bon Appétit! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz