Chleb na zakwasie idealny na pyszne śniadanie! :)
Składniki:
- 500g mąki pszennej razowej
- pół szklanki mąki żytniej
- pół szklanki ugotowanej kaszy gryczanej(jeden woreczek) kasza musi być zimna przed dodaniem jej do chleba
- pół szklanki pestek dyni
- pół szklanki słonecznika
- pół szklanki siemienia lnianego
- pół szklanki otrębów pszennych
- pół szklanki otrębów owsianych
- pół szklanki sezamu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka miodu rozpuszczonego w pół szklanki wody (musi być zimne przed zrobieniem chleba)
+ ZAKWAS (na bazie mąki razowej)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wsypać do dużej miski, wymieszać i stopniowo dodawać 2 szklanki zimnej wody.
Formę wysmarować olejem i obsypać z każdej strony mąką pszenną razową oraz otrębami pszennymi. Część masy wyłożyć do 3/4 wysokości formy, a resztę do pojemnika odłożyć na zakwas i schować do lodówki na następny raz. Tak przygotowaną formę zostawić na noc, do wyrośnięcia.
Piec 10 minut w 220 stopniach, 10 minut w 200 stopniach, 40 minut w 180 stopniach.
Bon Appétit! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz