niedziela, 18 października 2015

Nadziewane papryki z sosem

Nadziewana papryka wypełniona mięsem, to doskonały przepis na obiad lub przyjęcie.


 
 
 
Składniki: (na 4 porcje)
- 4 czerwone papryki
- 250g mięsa wieprzowo-wołowego
- 125g sera feta
- 3 ząbki czosnku
- woreczek ugotowanego ryżu
- cebula
- 1 łyżka suszonego oregano
- 2 łyżki natki pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
 
Sos: 150g kwaśnej śmietany 18%, 150g zielonych oliwek, ząbek czosnku, sól, pieprz
Oliwki siekamy na drobno, dodajemy śmietanę i pokrojony ząbek czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy.
 
Przygotowanie:
 
Farsz: drobno siekamy czosnek i natkę pietruszki. Cebulę kroimy w kostkę. Mięso mielone przekładamy do miski. Czosnek rozcieramy z solą i dodajemy do mięsa wraz z cebulą, posiekaną natką pietruszki, ugotowanym ryżem i pokruszonym serem feta. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy oregano i pieprzem. Mieszamy.
 
Papryki: papryki myjemy, odcinamy ich górną część i wyjmujemy gniazda nasienne. Każdą paprykę doprawiamy w środku pieprzem, solą i oregano. Przygotowane papryki nadziewamy farszem i na każdą nakładamy wcześniej odciętą górną część. Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 35-40 minut.
 
 

 
 
Upieczone papryki przekładamy na talerz i podajemy z przygotowanym sosem.
 
 
 
 
 
 Bon Appétit! :)
 
 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz