czwartek, 1 października 2015

Bataty zapiekane z serem pleśniowym i suszonymi pomidorami z mixem sałat

Po zupie przyszła kolej na coś bardziej konkretnego ;)
Bataty, zwane inaczej słodkimi ziemniakami, pełne odżywczych wartości warzywa smakują znakomicie upieczone w piekarniku. Przygotowanie ich nie zajmie więcej niż 10 minut, kolejne 30-35 minut musisz przeznaczyć na ich upieczenie.
Przepis łatwy i bardzo smaczny!


 




Składniki:
- 1 batat
- ser pleśniowy
- 3 suszone pomidory
- oliwa z oliwek
- szczypta soli
- mix sałat
- pomidorki koktajlowe

Sos do sałatki: miód, oliwa z oliwek, musztarda, szczypta pieprzu


 Przygotowanie:

Batata umyć, osuszyć i przekroić na pół. Posmarować go z każdej strony oliwą z oliwek i oprószyć solą. Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową i ułożyć na niej bataty. Piec do miękkości przez około 30 - 35 minut (sprawdzić widelcem). Ser i pomidory pokroić na mniejsze części. Pod koniec pieczenia na ziemniakach ułożyć kawałki sera pleśniowego, pomidorów i na 5 minut włożyć do piekarnika, aby ser się delikatnie roztopił.

Sałatka:

Mix sałat wysypać do naczynia, dodać umyte i pokrojone pomidory. Przed podaniem polać sosem.



 
 
 
 
 
Bon Appétit! :)
 
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz