Bataty, zwane inaczej słodkimi ziemniakami, pełne odżywczych wartości warzywa smakują znakomicie upieczone w piekarniku. Przygotowanie ich nie zajmie więcej niż 10 minut, kolejne 30-35 minut musisz przeznaczyć na ich upieczenie.
Przepis łatwy i bardzo smaczny!
Składniki:
- 1 batat- ser pleśniowy
- 3 suszone pomidory
- oliwa z oliwek
- szczypta soli
- mix sałat
- pomidorki koktajlowe
Sos do sałatki: miód, oliwa z oliwek, musztarda, szczypta pieprzu
Batata umyć, osuszyć i przekroić na pół. Posmarować go z
każdej strony oliwą z oliwek i oprószyć solą. Blachę do pieczenia wyłożyć folią
aluminiową i ułożyć na niej bataty. Piec do miękkości przez około 30 - 35 minut (sprawdzić
widelcem). Ser i pomidory pokroić na mniejsze części. Pod koniec pieczenia na
ziemniakach ułożyć kawałki sera pleśniowego, pomidorów i na 5 minut włożyć do
piekarnika, aby ser się delikatnie roztopił.
Sałatka:
Mix
sałat wysypać do naczynia, dodać umyte i pokrojone pomidory. Przed podaniem polać sosem.
Bon Appétit! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz