Składniki: (na 4 porcje)
- 4 piersi z kurczaka
- 400ml mleka kokosowego
- 2 pomidory
- 2 cebule
- 5 plastrów ananasa
- 200g ryżu basmati
- kurkuma
- 75ml wody
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Przygotowujemy wok luc głęboką patelnię. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na małe części. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy kurczaka i smażymy. Cebulę drobno kroimy i dodajemy do kurczaka. Całość mieszamy i smażymy 3 minuty. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, tak samo jak ananasa. Dodajemy mleko kokosowe, wodę, szczyptę kurkumy, pomidory i ananasa. Gotujemy pod przykryciem około 25-30 minut. Jeżeli sos jest zbyt rzadki, gotujemy do momentu, aż zgęstnieje. Na koniec doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Można dodać posiekaną świeżą kolendrę.
Potrawę podajemy z ryżem basmati.
Bon Appétit! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz