Składniki:
- 250g szpinaku- 100g sera feta
- 125g sera ricotta
- 1 ząbek czosnku
- 4 plastry prosciutto
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- ser starty
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- gałka muszkatołowa
- oregano
- pietruszka
- sól
Przygotowanie:
Szpinak umyć i dokładnie osuszyć, włożyć do garnka wraz z jednym ząbkiem drobno pokrojonego czosnku, podgrzewać od czasu do czasu mieszając (aż zacznie więdnąć). Wyłożyć na sitko, odsączyć z wody. Posiekać i włożyć do miski. Dodać pokruszony ser feta i ser ricotta, szczyptę oregano, łyżkę pietruszki, szczyptę soli, oliwę oraz drobno posiekane prosciutto. Wszystko razem delikatnie wymieszać.
Ciasto francuskie: wyciąć kwadraty i nałożyć po łyżce nadzienia. Dokładnie zlepić boki.
Pierogi przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać oregano i startym serem
Piekarnik nagrzać do 200 stopni, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć pierogi i piec na złoty kolor około 15-20 minut.
Podawać z sosem czosnkowym, jogurtem naturalnym.
Bon Appétit! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz