piątek, 9 października 2015

Pierogi ze szpinakiem, fetą, serem ricotta i prosciutto w ciescie francuskim

Pomysł na szybką, ciepłą i smaczną kolację.



 
 
 
Składniki:

- 250g szpinaku
- 100g sera feta
- 125g sera ricotta
- 1 ząbek czosnku
- 4 plastry prosciutto
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- ser starty
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- gałka muszkatołowa
- oregano
- pietruszka
- sól




Przygotowanie:
Szpinak umyć i dokładnie osuszyć, włożyć do garnka wraz z jednym ząbkiem drobno pokrojonego czosnku, podgrzewać od czasu do czasu mieszając (aż zacznie więdnąć). Wyłożyć na sitko, odsączyć z wody. Posiekać i włożyć do miski. Dodać pokruszony ser feta i ser ricotta, szczyptę oregano, łyżkę pietruszki, szczyptę soli, oliwę oraz drobno posiekane prosciutto. Wszystko razem delikatnie wymieszać.

Ciasto francuskie: wyciąć kwadraty i nałożyć po łyżce nadzienia. Dokładnie zlepić boki.
Pierogi przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać oregano i startym serem


 
 

Piekarnik nagrzać do 200 stopni, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć pierogi i piec na złoty kolor około 15-20 minut.
Podawać z sosem czosnkowym, jogurtem naturalnym.


 
 
Bon Appétit! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz