wtorek, 23 lutego 2016

Pieczarki z czosnkowym nadzieniem

Pieczone pieczarki z czosnkiem to jedno z najbardziej tradycyjnych tapas. Świetnie smakują podane jako przystawka ze świeżą bagietką.




Składniki:
- 12 pieczarek średniej wielkości
- sok z cytryny
- 4 ząbki czosnku
- 40 g masła
- 1 łyżka koniaku
- 4 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki posiekanej pietruszki
- sól
- pieprz




Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Pieczarki oczyścić szczoteczką, wykręcić trzonki i drobno je posiekać. Pieczarki skropić sokiem z cytryny, żeby nie zbrązowiały. Czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 30g masła i poddusić na nim czosnek. Dodać posiekane trzonki pieczarek, wymieszać i smażyć razem przez 5 minut. Patelnię zdjąć z kuchenki, dolać koniak, domieszać bułkę tartą i posiekaną pietruszkę. Całość przyprawić solą i pieprzem.
Kapelusze pieczarek ułożyć na blaszce. Napełnić farszem. Pozostałe masło rozłożyć płatkami na pieczarkach.
Pieczarki piec na złotobrązowo w temperaturze 200 stopni przez 12 minut.




Bon Appétit :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz