piątek, 12 lutego 2016

Naleśniki

 Naleśniki, to chyba jedno z najprostszych i najszybszych do wykonania posiłków.




Składniki: (na 10 sztuk)
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju roślinnego



Przygotowanie:
Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Dodać olej roślinny i razem zmiksować.
Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. naleśnikowej. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.

Do naleśników deserowych można dodać 1 łyżkę cukru pudru.

Propozycja podania:
Nadzienie serowe do naleśników na słodko:
450 g twarogu tłustego lub półtłustego + 2 łyżki cukru pudru + 1 jajko. Twaróg przełożyć do miski, dodać cukier puder i jajko, rozgnieść widelcem, wymieszać. Naleśniki smarować nadzieniem i składać w trójkąty lub ruloniki.
Podawać z  syropem klonowym i owocami: truskawki, maliny, jagody oraz posłodzoną śmietaną z jogurtem waniliowym.
 
 
Bon Appétit :)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz