Składniki: (na 10 sztuk)
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju roślinnego
Przygotowanie:
Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Dodać olej roślinny i razem zmiksować.
Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. naleśnikowej. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.
Do naleśników deserowych można dodać 1 łyżkę cukru pudru.
Propozycja podania:
Nadzienie serowe do naleśników na słodko:
450 g twarogu tłustego lub półtłustego + 2 łyżki cukru pudru + 1 jajko. Twaróg przełożyć do miski, dodać cukier puder i jajko, rozgnieść widelcem, wymieszać. Naleśniki smarować nadzieniem i składać w trójkąty lub ruloniki.
Podawać z syropem klonowym i owocami: truskawki, maliny, jagody oraz posłodzoną śmietaną z jogurtem waniliowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz