Składniki: (na 12 sztuk)
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 2 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- szczypta soli
- skórka otarta z 2 cytryn
- 60 g masła, roztopionego
- 1/4 szklanki oleju
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka mleka
- 1 i 1/3 szklanki świeżych borówek amerykańskich
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednym naczyniu wymieszać oba cukry, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
W drugim naczyniu wymieszać do połączenia: skórkę otartą z 2 cytryn, masło, olej, roztrzepane jajka, ekstrakt z wanilii i mleko.
Połączyć zawartość obu naczyń, mieszając krótko widelcem, tylko do połączenia się składników. Na sam koniec dodać borówki, wymieszać.
Przygotowane ciasto rozłożyć do foremek na muffinki wyłożonej papilotkami. Ciasto wyłożyć do wysokości papilotki.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 - 25 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić na kratce. Jeszcze ciepłe polukrować.
Lukier:
- 200 g cukru pudru- sok z 1 cytryny
Bon Appétit :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz