środa, 10 lutego 2016

Kuleczki porowe po andaluzyjsku

Kuleczki porowe po andaluzyjsku, czyli hiszpańskie tapas!




Składniki:
- 500 g pora
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 5 łyżek wywaru drobiowego
- 20g masła
- 20 g mąki
- 150 ml mleka
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia


Przygotowanie:
Pory oczyścić, dokładnie umyć i pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i przez 5 minut dusić na niej pory.
Wywar drobiowy dolać do porów i gotować na małym ogniu przez 10-15 minut.
Masło roztopić w garnku, mąkę przysmażyć na złocisty kolor, następnie dolać mleko, mieszając. Zagotować i dobrze przegotować sos jeszcze około 10 minut.
Pory z wywarem włożyć do sosu, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, zanurzyć w jajku i obtoczyć w bułce tartej.
Rozgrzać tłuszcz do głębokiego smażenia, smażyć w nim kuleczki z każdej strony na złotobrązowo. Usmażone wyjąć na papierowy ręcznik, żeby ociekły z tłuszczu.

 
Bon Appétit :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz