Składniki:
- mieszanka sałat (u mnie sałaty lodowej z rukolą)
- 3 rzodkiewki
- ok. 100 g tuńczyka w oliwie
- 1/3 brokuła
- 2 łyżki tartego parmezanu
- sól
- pieprz
Sos winegret:
- 4 łyżki oliwy (ze słoika lub z puszki po tuńczyku lub świeżej oliwy extra vergine)
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Sałatę opłukać, osuszyć na ściereczce, wyłożyć na talerze. Dodać pokrojoną rzodkiewkę i kawałki tuńczyka. Różyczki brokuła wrzucić na osolony wrzątek i gotować ok. 5 minut, odcedzić na sitku. Ułożyć na sałacie i posypać tartym parmezanem. Wszystko doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą morską. W miseczce wymieszać składniki winegretu i polać po sałatce. Podawać z bagietką.
Bon Appétit :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz