Składniki:
- 12 świeżych daktyli
- 125g łagodnego sera koziego
- 1 pomarańcza
- szczypta pieprzy cayenne
- sól
- 12 małych plasterków boczku
- 12 łodyżek rozmarynu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Daktyle wypestkować i nieco naciąć wzdłuż. Ser pokroić na 12 kawałków.
Pomarańczę zalać wrzątkiem, wyszorować, wytrzeć i tarką do cytrusów zetrzeć trochę skórki. Daktyle napełnić serem i skórką pomarańczową, posypać pieprzem cayenne i solą.
Każdy daktyl owinąć plasterkiem boczku. Daktyle ułożyć na blasze, skropić oliwą i ułożyć na daktyle gałązki rozmarynu.
Zapiekać w piekarniku przez 10 minut.
Gorące daktyle skropić sokiem z cytryny. Podawać ciepłe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz