wtorek, 16 lutego 2016

Nadziewane daktyle z boczkiem

Pieczone, rozkosznie kruche daktyle nadziewane łagodnym serem kozim i zawinięte w boczek. Niezwykle pyszny, bardzo łatwy, dość szybki i super słodki deserek :)



Składniki:
- 12 świeżych daktyli
- 125g łagodnego sera koziego
- 1 pomarańcza
- szczypta pieprzy cayenne
- sól
- 12 małych plasterków boczku
- 12 łodyżek rozmarynu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z cytryny



Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Daktyle wypestkować i nieco naciąć wzdłuż. Ser pokroić na 12 kawałków.
Pomarańczę zalać wrzątkiem, wyszorować, wytrzeć i tarką do cytrusów zetrzeć trochę skórki. Daktyle napełnić serem i skórką pomarańczową, posypać pieprzem cayenne i solą.
Każdy daktyl owinąć plasterkiem boczku. Daktyle ułożyć na blasze, skropić oliwą i ułożyć na daktyle gałązki rozmarynu.
Zapiekać w piekarniku przez 10 minut.
Gorące daktyle skropić sokiem z cytryny. Podawać ciepłe.




 
Bon Appétit :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz