Składniki:
- 5 sznycli z indyka
- 250 ml słodkiej śmietanki
- 110 ml bulionu
- 3 ząbki czosnku
- 150 g malutkich pieczarek
- 7 gałązek świeżego tymianku
- 3 łyżki oliwy
- pieprz
- sól
- kasza jaglana
- warzywa ( ja użyłam groszku z marchewką)
Filety doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym kawałku mięsa układamy gałązkę tymianku. Przykrywamy filety pergaminem i delikatnie rozbijamy. Gałązki tymianku powinny przykleić się do mięsa. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy obrane ząbki czosnku. Następnie każdy kawałek mięsa obsmażamy z obu stron na złoty kolor. Tymianek powinien zostać przyklejony do mięsa. Tak przygotowane mięso przekładamy na talerz. Na patelnię wrzucamy pieczarki i chwilę podsmażamy. Nie dodajemy oliwy. Pieczarki wchłoną wszystkie smaki z patelni. Wszystko zalewamy bulionem i śmietanką. Układamy sznycle tak, aby tymianek był na górze. Gotujemy na małym ogniu, aż sos się zredukuje. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ja eskalopki podałam z kaszą jaglaną, marchewką i groszkiem.
Bon Appétit :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz