Składniki:
-125 g masła
-125 g cukru
- 300 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 6 jajek
- 2 łyżki kakao gorzkiego
- szczypta soli
Wypełnienie ciasta:
- świeże owoce, np. maliny i borówka amerykańska, truskawki
- serek philadelphia
- serek waniliowy
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Formę o średnicy 25cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miski włożyć połamaną na kosteczki czekoladę, wlać olej i dodać masło, wszystko rozpuścić (najlepiej w mikrofalówce), wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
Do drugiej miski wbić 2 jajka oraz dodać żółtka z pozostałych 4 jajek (białka zachować). Do żółtek dodać kakao, sól i wymieszać, następnie wlewać mieszając roztopioną masę czekoladową. Wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
Ubić pozostałe 4 biała na pianę, stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Na koniec piana ma być sztywna, gęsta i błyszcząca. Pianę dodawać stopniowo do masy czekoladowej i mieszać delikatnie łyżką do połączenia się składników (masa zwiększy swoją objętość). Masę wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 30 - 35 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić na kratkę. Podczas studzenia środek ciasta zapadnie się tworząc miejsce na krem i owoce. Ciasto czekoladowe należy całkowicie ostudzić przed wyłożeniem kremu.
Krem:
Serek philadelphia, serek waniliowy i cukier puder dokładnie wymieszać w misie miksera. Powstałą masę wyłożyć na całkowicie wystudzone cisto. Udekorować owocami i posypać odrobina cukru pudru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz