Idealny stek to przede wszystkim dobrej jakości mięso!!
Składniki:
- 2 filety z wołowiny- ja użyłam wołowiny Angus (około 200-300g)
- mix sałat
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- słonecznik
- olej z dyni
Marynata: (nie jest potrzebna)
-ocet winny
- dżin
Przygotowanie:
Stek myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Oprószamy solą, pieprzem i włożyć do marynaty. Mięso przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 24 godziny.
Przed smażeniem mięso musi być w temperaturze pokojowej.
Patelnię grillową mocno rozgrzewamy z dosyć dużą ilością oliwy z oliwek (bądź masła). Układamy stek – smażymy nie dociskając go z obu stron tak długą jaki efekt chcemy uzyskać.
Mięso zdejmujemy z patelni i nie kroimy go jeszcze przez 3-4 min by odpoczęło a skurczone podczas smażenia włókna rozluźniły się.
Rodzaje wysmażenia steku:
- rare (bardzo krwiste, prawie surowe) - temp. środka 45°C, sok wypływający z mięsa jest ciemnoczerwony,
- medium rare (krwiste) - temp. środka 55°C, sok wypływający z mięsa jest czerwonawy,
- medium (różowe od góry do dołu) - temp. środka max. 65°C, sok wypływający z mięsa jest różowy,
- well done (przepieczone) - temp. środka 85°C, sok wypływający z mięsa jest przezroczysty.
Ja osobiście lubię medium.
Bon Appétit :)- medium rare (krwiste) - temp. środka 55°C, sok wypływający z mięsa jest czerwonawy,
- medium (różowe od góry do dołu) - temp. środka max. 65°C, sok wypływający z mięsa jest różowy,
- well done (przepieczone) - temp. środka 85°C, sok wypływający z mięsa jest przezroczysty.
Ja osobiście lubię medium.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz