piątek, 13 listopada 2015

Ciasto pomarańczowe

To ciasto jest baaaaardzo smaczne, wilgotne i mięciutkie ;) a do tego już podczas pieczenia roznosi się w domu piękny zapach!



Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 3 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki soku z pomarańczy
- starta skórka z 2 pomarańczy
- szczypta soli
- 1/3 szklanki migdałów

Polewa na ciasto:
- serek philadelphia
- 3 łyżki cukru pudru
- sok z jednej cytryny


 
 


Przygotowanie:
W misce wymieszać skórkę z pomarańczy, cukier, sok z pomarańczy, jogurt i olej. Wbić jajka i dokładnie wymieszać widelcem. Przesiać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodać migdały. Wymieszać do połączenia wszystkich składników
Gotowe ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 60 minut. Wyjąć i wystudzić

Polewa: w misce wymieszać serek, cukier puder i sok z cytryny.


 
 
Bon Appétit :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz