piątek, 6 listopada 2015

Jajko w koszulce.

Zacznij smacznie dzień!! :)
 
Jajko w koszulce to jajko gotowane bez skorupki w wodzie. Przygotowanie jajek wymaga wprawy, więc nie zniechęcaj się, gdy za pierwszym razem nie wyjdzie ;)
 
 
 
 
Składniki:
- jajka (w temperaturze pokojowej)
- ocet winny
- 1l wody
do podania:
- chleb tostowy
-liść sałaty
- szczypiorek
- pieprz
- sól
 
 
 
Przygotowanie:
Chleb tostowy przygotować w tosterze.
Wlać wodę do garnka i doprowadzić do wrzenia. Dolać odrobinę octu winnego. Zmniejszyć ogień, by woda nie gotowała się zbyt intensywnie. Wbić jajko do małej, płytkiej miseczki uważając, by żółtko się nie rozlało. Zamieszać wodę, by powstał mały wir. Powoli wlać jajko do wrzątku, w środek wiru. Gotować przez 3 minuty. Wyjąć jajko z wrzątku za pomocą łyżki cedzakowej. Jajka ułożyć  na grzankach, oprószyć solą, pieprzem i pokrojonym szczypiorkiem.
 
 

 
 
Bon Appétit :)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz