wtorek, 17 listopada 2015

Kurczak w szynce szwarcwaldzkiej w sosie pomidorowym

Piersi z kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej w sosie pomidorowym.... PYCHOTA! :)
Musicie tego spróbować!!



Składniki: 
- 2 piersi kurczaka
- szynka szwarcwaldzka
- pomidory w puszce (pelati)
- ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki masła
- parmezan
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz





Przygotowanie:
Piersi z kurczaka oczyścić z włókien i kostek. Każdą pierś przekroić w połowie na 2 kawałki, grubszy kawałek przekroić wzdłuż na 2 cieńsze filety - w ten sposób otrzymamy z każdej piersi 3 fileciki. Kurczaka doprawić solą (niezbyt dużo, bo szynka może być słona), doprawić niewielką ilością pieprzu. Zawinąć w szynkę szwarcwaldzką i odłożyć.
Pomidory posypać solą, suszonym oregano i cukrem.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek i 1 łyżkę masła. Włożyć piersi z kurczaka i smażyć na niewielkim ogniu przez około 4 minuty, aż szynka się zarumieni. Smażyć z obu stron. Następnie zdjąć kurczaka i położyć na talerzu.
Patelnię po kurczaku przestawić na największy palnik i włożyć resztę masła (1 łyżkę), zwiększyć ogień i dodać drobno pokrojony ząbek czosnku oraz pomidory z puszki. Gotować na dużym ogniu około 2-3 minuty.
Do sosu pomidorowego włożyć podsmażonego kurczaka i pogotować razem przez kilkanaście sekund. Podawać z jogurtem greckim i parmezanem.



Bon Appétit :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz