środa, 25 listopada 2015

Piersi z kurczaka w parmezanowej panierce

To jedna z moich ulubionych potraw. Smaczna i chrupiąca parmezanowa panierka rozpływa się w ustach! :)

 

Składniki:
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2/3 szklanki bułki tartej
- 1/3 szklanki tartego parmezanu (lub grana padano)
- 2 pomidory
- 1 mała czerwona cebula
- 60 g tartego sera mozzarella
- świeże zioła np. bazylia, tymianek, oregano
- 1 cukinia





Przygotowanie:
Filety z kurczaka umyć i dokładnie osuszyć. Rozdzielić je  na 2 pojedyncze piersi, przekroić poziomo na  cieńsze filety i rozbić delikatnie tłuczkiem. Doprawić solą, pieprzem i posmarować roztopionym masłem wymieszanym z oliwą, następnie obtoczyć w mieszance tartej bułki i tartego parmezanu. Ułożyć na blaszce do pieczenia wysmarowanej oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 15 minut.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę odsączyć z nadmiaru soku, wymieszać z drobno posiekaną czerwoną cebulą.
Piekarnik przełączyć na funkcję grilla. Na filetach położyć pokrojone pomidory z cebulą, tarty ser i wstawić do piekarnika. Grillować/piec jeszcze przez 5 minut. Posypać świeżymi ziołami.
Cukinię pokroić obieraczką i wrzucić na 1/2 minuty na wrzątek, odcedzić, doprawić łyżeczką oliwy, solą, pieprzem i posiekanymi ziołami.


 
Bon Appétit :)
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz