czwartek, 3 grudnia 2015

Zapiekanka serowo-pomidorowa

Tym razem coś bez mięsa... makaron zapiekany z sosem serowym z pomidorami i mozarellą.





Składniki:
- 1 świeży pomidor
- 125 g (1 kulka mozzarelli)
- 150 g makaronu penne
- 1 łyżka masła
- ząbek czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki tartego parmezanu
- listki świeżej bazyli
- puszka pomidorów pelati ( do sosu pomidorowego)

Sos serowy:
- 125 słonego serka Philadelphia lub mascarpone
- 40 g drobno startego parmezanu
- 100 ml mleka
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej i świeżo zmielonego pieprzu oraz szczypta soli w przypadku użycia niesłonego mascarpone




Przygotowanie:
Sos pomidorowy: obrać i drobno pokroić ząbek czosnku. Podsmażyć na patelni, dodać puszkę pomidorów pelati i zagotować. Gotowy sos odstawić.
Makaron gotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Makaron wraz z 1/4 wody włożyć z powrotem do garnka.
Sos serowy: do rondelka włożyć ser Philadelphia lub mascarpone oraz tarty parmezan. Mieszając podgrzewać na średnim ogniu aż sery się roztopią. Dodać mleko i wymieszać na jednolity sos, podgrzewać jeszcze przez kilkanaście sekund na małym ogniu. Odstawić z ognia, dodać gałkę muszkatołową, pieprz oraz sól jeśli używaliśmy niesłonego mascarpone. Sos wlać do garnka z odcedzonym makaronem i wymieszać.
Na dno żaroodpornej formy wyłożyć gorący sos pomidorowy. Na wierzch wyłożyć makaron z sosem, w środek powciskać kawałeczki mozzarelli. Położyć plasterki pomidora i posypać posypką z bułki tartej i tartego parmezanu. Na wierzchu rozłożyć wiórki z masła. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Wyjąć i posypać bazylią.


 
Bon Appétit :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz