Czas na przepisy świąteczne :)
Składniki:
- 1 niepryskana pomarańcza
- 200g miodu
- 150g brązowego cukru
- 100g masła
- 50g czekolady gorzkiej
- 3 łyżki wody
- 500g mąki typu 405
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- mąka do rozwałkowania ciasta
Przygotowanie:
Pomarańczę umyć gorącą wodą, osuszyć, następnie zetrzeć skórkę.
Do dużego garnka włożyć 1 łyżkę stołową utartej skórki pomarańczowej, miód, cukier, masło, czekoladę gorzką oraz 3 łyżki wody. Ciągle mieszając, podgrzewać, aż cukier się rozpuści a czekolada roztopi. Zdjąć z kuchenki. Mieszanka nie powinna być zbyt gorąca.
Wymieszać mąkę, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Przesiać do mieszanki miodowo-maślanej i za pomocą mieszadeł miksera ręcznego wyrobić wszystko na gładkie ciasto.
Przykryć folią do żywności i pozostawić w temperaturze pokojowej co najmniej na noc, aby ciasto odpoczęło.
Nagrzać piekarnik do temperatury 175 stopni ( z termoobiegiem do 150 stopni). Blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
Na posypanej mąką powierzchni roboczej rozwałkować ciasto do grubości około 5 mm i wycinać elementy.
Wycięte części piec około 20-25 minut.
Pozostawić do całkowitego ostygnięcia i dekorować! :)
Rada! Co zrobić, aby pierniczki zmiękły?
Pierniczki po upieczeniu są zazwyczaj mocno twarde (powoduje to dodatek miodu). By zmiękły potrzebują pochłonąć odpowiednią dawkę wilgoci np. z powietrza lub owoców. Schowaj pierniczki do szczelnej puszki z kawałkami obranych jabłek. Jabłka wymieniaj co parę dni, by nie zaczęły pleśnieć. Pierniczki będą chłonęły wilgoć z owoców.
Bon Appétit :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz