wtorek, 22 grudnia 2015

Kaczka pieczona z gruszką

Kaczka pieczona to eleganckie danie w sam raz na świąteczny obiad! :)





Składniki:
- kaczka
- miód
- skórka z limonki
- sok z limonki
- sos sojowy
- rozmaryn
- gruszki 3 sztuki
- sól
- pieprz

Przygotowanie:
Farsz i marynata: koimy gruszki  na ćwiartki i pozbawiamy je gniazd nasiennych.
Pokrojone na ćwiartki i pozbawione gniazd nasiennych gruszki wkładamy do miski, dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczkę oleju sezamowego, skórkę z połowy limonki, 4 całe gałązki rozmarynu i na koniec sok z 1/2 limonki.
Wszystko razem mieszamy. Odstawiamy.

Kaczka:
Kaczkę nacieramy niewielką ilością soli i pieprzu, a następnie nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem. Kaczkę nacieramy marynatą (resztę marynaty wylewamy na kaczkę).
Następnie, wkładamy kaczkę do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C (termoobieg) na około 1,5-2 godziny.

 
Bon Appétit :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz