Składniki:
- kaczka
- miód
- skórka z limonki
- sok z limonki
- sos sojowy
- rozmaryn
- gruszki 3 sztuki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Farsz i marynata: koimy gruszki na ćwiartki i pozbawiamy je gniazd nasiennych.
Pokrojone na ćwiartki i pozbawione gniazd nasiennych gruszki wkładamy do miski, dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczkę oleju sezamowego, skórkę z połowy limonki, 4 całe gałązki rozmarynu i na koniec sok z 1/2 limonki.
Wszystko razem mieszamy. Odstawiamy.
Kaczka:
Kaczkę nacieramy niewielką ilością soli i pieprzu, a następnie nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem. Kaczkę nacieramy marynatą (resztę marynaty wylewamy na kaczkę).
Następnie, wkładamy kaczkę do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C (termoobieg) na około 1,5-2 godziny.
Bon Appétit :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz