czwartek, 24 grudnia 2015

Cake pops

Ciasto na patykach!! :)




Składniki: (na około 20 sztuk)
- 400 g suche ciasto (ciasto babkowe) pokruszone
- 120 g serka mascarpone
- 200 g czekolady, do obtoczenia
- łyżka masła
- odrobina wody
- kolorowe posypki

 
 


Przygotowanie:
Kawałki pokruszonego ciasta dokładnie wymieszać z serkiem mascarpone, tworząc dużą kulę. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić przez 15 minut w zamrażarce.
Wyjąć, odmierzając równe kawałki ciasta przy pomocy np. łyżki do lodów, uformować kulki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (by nie przykleiły się do blachy) i schłodzić w lodówce przez około godzinę.
Czekoladę roztopić z 1 łyżką masła i odrobiną wody w kąpieli wodnej. Przygotować patyczki. Kulki wyjąć z zamrażarki.
Patyczki wetknąć w kulki i zanurzać w czekoladzie. Poukładać cake pops na blaszce, ozdobić kolorowymi posypkami i znów schłodzić w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz