środa, 23 grudnia 2015

Pierogi z kapustą i pieczarkami

Obowiązkowa potrawa na wigilijny stół!!



Składniki:(na około 90 pierogów)
- mąka 1kg
- letnia woda 0,5 litra
- sól
Farsz:
- 1,5kg pieczarek
- 1,5 kg kapusty kiszonej
- 7 cebuli


 
 
 
 


Przygotowanie:
Ciasto: do przesianej mąki dodać sól. Powoli wlewać letnią wodę, wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i lśniące.
Farsz: kiszoną kapustę opłukać, pokroić, włożyć do garnka, podlać niewielką ilością wrzątku. Zagotować i gotować na małym ogniu 30 min, pod przykryciem, odparować.
Oczyszczone pieczarki i obraną cebulę drobno pokroić. Usmażyć razem na rozgrzanym maśle, przyprawić. Włożyć kapustę i przez chwilę razem smażyć, często mieszając. Odstawić do ostudzenia.

Ciasto cienko rozwałkować,  wykroić szklanką krążki o średnicy około 7 cm. Pośrodku każdego ułożyć łyżkę farszu i zlepić pierogi. Wrzucać je partiami do garnka z dużą ilością osolonego wrzątku.
Zamieszać, przykryć i gdy pierogi wypłyną, odkryć je i gotować jeszcze 2–3 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową, osączyć.

 
 
Bon Appétit :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz