Składniki:
- 180g masła, zimnego
- 200 g cukru pudru
- 350 g mąki pszennej
- 1 duże jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucić do miski miksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Po schłodzeniu, odrywać kawałki ciasta i wałkować na grubość około 3 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać okrągłe kształty. Układać na papierze do pieczenia, zachowując nieduże odstępy.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut, do lekkiego zezłocenia.
Ostudzone ciastka udekorować.
Reniferki:
Reniferki:
Rogi - cukrowe pisaki
Nos - lukier i M&M's
Roztapiające się bałwanki:
- lukier królewski: 2 białka, 2 szklanki cukru pudru
- pianki marshmallows: do dekoracji
- cukrowe pisaki: do dekoracji
Wykonanie lukru: w misie miksera roztrzepać białka z cukrem pudrem na gładką masę. Przełożyć do rękawa cukierniczego z odciętą końcówką i delikatnie, płynnym strumieniem wyciskać na ciastka.
Roztapiające się bałwanki:
- lukier królewski: 2 białka, 2 szklanki cukru pudru
- pianki marshmallows: do dekoracji
- cukrowe pisaki: do dekoracji
Wykonanie lukru: w misie miksera roztrzepać białka z cukrem pudrem na gładką masę. Przełożyć do rękawa cukierniczego z odciętą końcówką i delikatnie, płynnym strumieniem wyciskać na ciastka.
Rada!
Ciasto można przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce, można także mrozić.





Brak komentarzy:
Prześlij komentarz