Składniki:
- 500g filetów z łososia
- opakowanie gotowego cista francuskiego
Pesto:
- 9 kawałków suszonych pomidorów ze słoika w oleju
- ząbek czosnku
- 3 łyżki migdałów drobno pokrojonych
- bazylia
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Marynata:
- sól i pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Łosoś: Odciąć skórkę z łososia i podzielić go na paski około 5 x 10 cm. Włożyć do miski, doprawić solą, pieprzem oraz wymieszać z resztą składników marynaty: cienko pokrojonym czosnkiem, oliwą, sosem sojowym i sokiem z cytryny, odstawić na godzinę.
Pesto: do pojemnika włożyć suszone pomidory, czosnek, migdały, listki bazylii, oliwę, rozdrobnić na drobne kawałeczki blenderem. Doprawić solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Filety z łososia obłożyć z jednej strony połową pesto, położyć na cieście posmarowaną stroną do dołu, wierzch obłożyć resztą pesto. Łososia ułożyć grubą warstwą (cieńsze kawałki filetów mogą nachodzić na siebie). Zawinąć ciasto na filety, docisnąć i odkroić zbędne ciasto. Roladkę posmarować roztrzepanym jajkiem i pokroić na 6 części. Położyć na blaszce i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 20 minut. Wyjąć z piekarnika i zdjąć z blaszki aby łosoś się nie wysuszał.
Bon Appétit :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz