Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- bakłażany
- 2 ząbki czosnku
- 200 g pomidorków koktajlowych
- cebula
- 200 g fety
- tymianek
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- 11/2 łyżeczki suszonego oregano
- rukola
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Bakłażana umyć i pokroić w kostkę doprawić solą, pieprzem, 1 łyżeczką suszonego oregano, skropić łyżką soku z cytryny i 1 łyżką oliwy. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i wszystko dokładnie wymieszać. Wyłożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut.
Pomidorki przekroić na połówki, cebulę drobno posiekać.
Ciasto francuskie ułożyć na blaszce do pieczenia tarty wysmarowanej masłem. Na cieście wyłożyć upieczonego bakłażana. Dodać połówki pomidorków, cebulę, pokruszoną fetę i posypać resztą suszonego oregano. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 23 minuty do czasu aż brzegi ciasta będą ładnie zrumienione.
Tartę skropić łyżeczką oliwy z oliwek i posypać rukolą.
Bon Appétit :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz