Uwielbiam pomarańcze, więc postanowiłam zrobić takie konfitury... Przygotowanie nie jest pracochłonne, a dom wypełni się przepięknym zapachem :)
Składniki:
- 5 pomarańczy
- 1 cytryna - 6 szklanek cukru
- 8 szklanek wody
Przygotowanie:
Pomarańcze i cytrynę dokładnie wyszorować szczoteczką, sparzyć. Owoce bardzo dokładnie obrać ze skórki, skórkę odłożyć.
Owoce przekroić na pół, następnie na plasterki, półplasterki, w końcu ćwierćplasterki. Włożyć do większego garnka z grubym dnem.
Skórkę pomarańczy i cytryny obrać z białej, gorzkiej części. Pokroić na drobne paseczki. Włożyć do garnka.
Wszelkie skórki (oprócz gorzkiej białej podskórki), również umieszczamy w garnku. One mają najwięcej pektyny i również dzięki nim konfitura tężeje bez dodatku cukru żelującego.
Owoce i skórki zalać 8 szklankami wrzącej wody, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z palnika. Dodać cukier i wymieszać do rozpuszczenia. Garnek pozostawić na całą noc w temperaturze pokojowej.
Kolejnego dnia znowu zagotować i gotować na minimalnym ogniu przez około 3,5 - 4 godziny, bez pokrywki, mieszając od czasu do czasu.
Słoiki wyparzyć (wrzącą wodą lub w piekarniku nagrzanym do 100ºC). Przelać konfiturę, dobrze zakręcić. Można odwrócić do góry dnem.
PS. jeśli stwierdzicie, że konfitura wyszła zbyt rzadka, wystarczy zostawić ją do dnia kolejnego, po czym ponownie pogotować, np. przez 1 - 1,5 godziny.
Pasteryzacja:
Spory garnek z szerokim dnem wyłożyć ręcznikami kuchennymi. Włożyć słoiki, jeden obok drugiego, nalać wrzątku do 3/4 wysokości słoików, doprowadzić do wrzenia (temperatura wlewanej wody musi się zgadzać z temperaturą słoików, nie może to być np. zimna woda wlewana na gorące słoiki, by nie pękły). Zmniejszyć moc palnika, przykryć i gotować około 20 minut. Po tym czasie słoiki wyjąć i zostawić do całkowitego wystudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz