wtorek, 20 września 2016

Dżem figowy z pomarańczową nutą

Dżem figowy oferowany w sprzedaży jest niestety stosunkowo drogim smakołykiem. Figi również nie należą do najtańszych owoców. Jeżeli jednak uda nam się kiedyś trafić na atrakcyjną promocję tych pysznych owoców – nie wahajmy się, żeby kupić ich więcej i przyrządzić wspaniały dżem. :)



Składniki:
- 1 kg świeżych fig, najlepiej ciemnofioletowych – dżem będzie miał piękną barwę
- 1 szklanka cukru
- skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
- 2 łyżeczki cukru waniliowego lub laska wanilii
- pół szklanki soku z pomarańczy – najlepiej świeżo wyciśniętego
- pół łyżeczki cynamonu
- sok z połowy limonki, dzięki zawartym w nim pektynom dżem szybciej stężeje



Przygotowanie:
Umyć i osuszyć figi. Pokroić każdą na około 5-6 części. Zalać je sokiem z pomarańczy. Dodać sok z limonki, cukier waniliowy i cukier wymieszany z cynamonem i pomarańczową skórką. Wszystko wymieszać i odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce, w tym czasie owoce się zmacerują.
Po upływie tego czasu przełożyć wszystko do rondelka i gotować na bardzo małym ogniu często mieszając do otrzymania pożądanej konsystencji.
Przełożyć gorący dżem do wysterylizowanych wcześniej w piekarniku słoiczków.
*Jeżeli masz taką potrzebę dodatkowo zapasteryzuj.




Bon Appétit :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz