Tarta dyniowa to pyszne kruche ciasto i delikatne dyniowe nadzienie. Orzechy pekan dodają słodkości przyjemnego smaku. Całość rozpływa się w ustach. :)
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 70 g cukru pudru
- 1 żółtko
- starta skórka z połowy pomarańczy
Nadzienie dyniowe:
- 200 g puree z dyni
- 125 g serka mascarpone
- 55 g drobnego cukru do wypieków
- 1 jajko
- 3/4 łyżeczki przyprawy do piernika
- skórka otarta z pomarańczy
- orzech pekan
Przygotowanie:
Puree z dyni:
Dynię kroimy na kawałki i wrzucamy na blachę do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni. Dynię pieczemy ok. 20 minut, wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie ją blendujemy.
Ciasto:
Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać, dodać żółtko, cukier, zagnieść, owinąć folią. Odłożyć na 1-2 godziny do lodówki. Formę do tarty wysmarować masłem i oprószyć mąką: nadmiar mąki strzepać. Schłodzone ciasto rozwałkować, przenieść do formy, dokładnie wylepić spód i boki, wyrównać i ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać specjalne kulki ceramiczne, które obciążą ciasto. Przygotowane ciasto podpiec w temperaturze 190 stopni przez około 10 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejna 10 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Nadzienie:
W misie miksera umieścić serek mascarpone i cukier, zmiksować. Dodać puree z dyni, jajko ( w całości), przyprawę do piernika i skórkę z pomarańczy. Zmiksować do otrzymania gładkiej, jednolitej masy. Przełożyć na podpieczony spód, wyrównać. Na nadzienie dyniowe wyłożyć orzechy pekan. Tartę włożyć do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec przez 20-25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz