czwartek, 2 czerwca 2016

Kalmar a la plancha

Przepis na kalmary z patelni! Pomysł na szybką i oryginalną kolację. :)


 

Składniki:
- 2 kalmary
- 4 ząbki czosnku
- kieliszek białego wina
- sól
- pieprz cayenne
- oliwa z oliwek

Sałatka:
- sałata lodowa
- papryka konserwowa
- cebula
- pieprz
- oliwa

 
 


Przygotowanie: 
Kalmary sprawić i oczyścić. Odciąć macki od reszty. Umyć w zimnej wodzie. Z jednej strony nacinamy kalmara wzdłuż.
Na patelnie wlewamy oliwę z oliwek. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Kładziemy kalmary i smażymy z obu stron do momentu, aż się zarumienią. Wyciągamy kalmary na talerz. Na patelnię dodajemy łyżeczkę pieprzu cayenne i wino. Mieszamy. Powstały sos polewamy na kalmar.

Sałatka:
Sałatę lodową, paprykę konserwową i cebulę pokrojoną w piórka mieszamy razem z pieprzem i oliwą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz