poniedziałek, 13 czerwca 2016

Tarta ze szpinakiem, fetą i pomidorami

Przepis na tartę ze szpinakiem, fetą i pomidorami jest bardzo szybki, tani i prosty. Taka tarta smakuje wyśmienicie na ciepło jak i na zimno. :)






Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 250 g szpinaku
- 6-7 kawałków suszonych pomidorów ze słoiczka
- 1 duży pomidor
- mieszanka serów: 250 g ricotty, 100 g sera feta, 100 g sera koziego
- 1 jajko
- 1 gałązka szczypiorku
- szczypta skórki z cytryny
- 1 łyżeczka suszonego oregano






Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Szpinak opłukać, osuszyć, włożyć na dużą patelnię i mieszając chwilę podgrzewać aż zwiędnie, wyłożyć na sitko i po ostudzeniu odcisnąć z wody.
Do miski włożyć ricottę, pokruszoną fetę, pokrojony ser kozi, jajko, posiekany szczypiorek, skórkę z cytryny, szpinak oraz pokrojone suszone pomidory. Doprawić solą (w razie potrzeby) i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać łyżką.
Na dużej blaszce, położyć ciasto francuskie. Wyłożyć nadzienie z pominięciem brzegów, ułożyć plasterki pomidorów, posypać je suszonym oregano, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 minut. Pomidory doprawić solą.





 
Bon Appétit :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz