wtorek, 7 czerwca 2016

Pavlova z truskawkami

Smaczna, delikatna, krucha na zewnątrz i piankowa w środku beza. Wykwintny deser na letnie dni!




Składniki:
Beza:
- 270g drobnego cukru do wypieków
- 6 dużych białek
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
-300 g truskawek

Krem śmietankowo-truskawkowy:
-250 ml zimnej śmietany kremówki 36%
- otarta skórka z połowy cytryny
- 1 łyżka cukru pudru
- 200 g świeżych truskawek





Przygotowanie:
Białka ubić w misie miksera na sztywną pianę, pod koniec stopniowo i powoli dodawać cukier, cały czas ubijając. Powinna powstać sztywna, gęsta i błyszcząca piana. Na sam koniec dodać łyżeczkę skrobi i łyżeczkę soku z cytryny. Zmiksować.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć na niego masę bezową, uformować z niej koło o średnicy około 20 cm. Boki wyrównać szpatułką, przeciągając nią od spodu ku górze. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 stopni. Piec około 90 minut. Gotowa Pavlova powinna być chrupiąca z wierzchu i od spodu, delikatna i piankowa wewnątrz. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku (zostawić do wystygnięcia na kilka godzin).

Krem śmietankowo-truskawkowy:
Śmietanę kremówkę ubić na sztywny krem. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i otartą skórkę z cytryny. Dodać truskawki rozgniecione lekko widelcem. Wymieszać.

Na paterę wyjąć bezę, na nią wyłożyć krem śmietankowo-truskawkowy i udekorować resztą truskawek.
Gotowy tort przechowywać w lodówce.



Bon Appétit :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz