Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 300 ml bulionu
- 7 zielonych szparagów
- 6 kawałków suszonych pomidorów ze słoiczka
- 2 łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 30 g pestek dyni
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól i świeżo zmielony pieprz
- ser feta
Przygotowanie:
Do garnka wsypać kaszę i prażyć ją przez ok. 5 minut, co chwilę zamieszać. Wlać wodę lub bulion w ilości 300 ml. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i dodać 1 łyżkę oleju z suszonych pomidorów. Przykryć i gotować pod przykryciem przez ok 15 minut lub do miękkości kaszy.
Szparagi umyć odłamać twarde jasne końce i gotować na parze przez 4 minuty. Wystudzić i pokroić na 3 cm kawałki. Wymieszać kaszę ze szparagami.
Do kaszy dodać resztę składników: pokrojone suszone pomidory, posiekany szczypiorek, pestki dyni, wszystko skropić sokiem z cytryny i resztą oleju lub oliwy, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wymieszać i posypać fetą. Można dodać więcej aromatycznej oliwy.
Bon Appétit :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz