Składniki:
- szynka (użyłam parmeńskiej)
- 160 g makaronu pappardelle
- 8 zielonych szparagów
- 3 łyżki tartego sera (parmezanu, grana padano)
Sos beszamelowy:
- 25 g masła
- 40 g mąki pszennej
- 500 ml ciepłego mleka
- sól, pieprz
- 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe dolne części łodyg. Lekko osolić i gotować na parze przez 4 minuty. Odstawić do ostudzenia. Następnie odciąć główki a resztę łodygi pokroić ukośnie na około półcentymetrowe plasterki.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Szynkę pokroić na kawałki i chwilę podsmażyć na większej patelni. Dodać makaron ze szparagami, wymieszać i odstawić z ognia.
Przygotować sos beszamelowy:
Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i energicznie mieszać aż powstanie gładka masa, następnie ciągle mieszając wlewać mleko aż powstanie gładki sos (nie dopuścić do powstania grudek). Doprawić solą i gotować mieszając przez kilka minut do czasu aż sos będzie gęsty i puszysty. Sos doprawić świeżo zmielonym pieprzem, gałką muszkatołową.
Przygotowanym sosem zalać makaron ze szparagami i szynką. Podawać z tartym serem.
Bon Appétit :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz