czwartek, 8 września 2016

Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa jest to jedna z najpopularniejszych tradycyjnych potraw kuchni węgierskiej. Bardzo pożywna i smaczna! :)

 

Składniki:
- cebula
- ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 300 g łopatki wieprzowej
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego
- 1/2 szklanki białego wina
- 3 i 1/2 szklanki bulionu
- sól, świeżo zmielony pieprz
- czerwona papryka
- 2 marchewki
- 3 ziemniaki
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:
W garnku na maśle poddusić cebulę oraz przepołowiony czosnek. Dodać pokrojone w kosteczkę mięso. Obsmażyć z każdej strony.
Dodać papryki w proszku, tymianek i chwilę razem podsmażyć. Wlać wino i pogotować przez 1-2 minuty, następnie wlać bulion (najlepiej gorący) i zagotować.
Dodać przecier oraz koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, przykryć garnek pokrywą i gotować przez 1 godzinę.
Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę, marchew oraz ziemniaki, wymieszać, przykryć i gotować jeszcze przez ok. pół godziny do miękkości ziemniaków. Posypać natką.




Bon Appétit :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz