Składniki:
- 300 g filetu z łososia
- nasion kopru włoskiego
- 2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu
- 120 g makaronu
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 4 łyżki masła
- 1/4 szklanki białego wina
- garść świeżych liści bazylii
- sól, pieprz, oliwa
Przygotowanie:
Odciąć skórę z łososia, sprawdzić czy nie ma ości, opłukać i przekroić na 2 porcje. Doprawić solą, pieprzem oraz posypać nasionami kopru włoskiego i wysmarować oliwą. Łososia upiec w piekarniku z funkcją grilla (duża moc, ok. 10 minut). Pod koniec grillowania posmarować syropem klonowym aby ładnie się zrumienił.
Makaron ugotować.
Czosnek pokroić na plasterki, pomidorki na połówki.
Rozgrzać patelnię z 3 łyżkami oliwy oraz pokrojonym na cienkie plasterki czosnkiem. Podsmażać co chwilę mieszając, aż będzie już zrumieniony. Dodać masło, pokrojone na połówki pomidorki oraz wino, gotować przez ok. 2 minuty aż pomidorki zmiękną i skórka zacznie z nich odchodzić. Dodać posiekaną bazylię i wymieszać.
Dodać ugotowany i odcedzony makaron, wymieszać, chwilę podgrzać i odstawić z ognia. Podawać z łososiem, posypać świeżą bazylią i zmielonym pieprzem.
Bon Appétit :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz