środa, 20 stycznia 2016

Tarta z porami, ostrą papryką i fetą

Smaczny pomysł na wytrawną tartę z warzywami :)






Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 cebula
- 1/2 pora
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona papryczka chili
- 100g sera feta
- oliwa z oliwek
- 2 jajka
- 1 żółtko
- pół kubka kwaśnej śmietany 12%
- tarty ser
- szczypiorek
- oregano
- sól
- pieprz
 
 
 
 
 
 
Przygotowanie:
Opłukać warzywa i pokroić (cebulę w kosteczkę, pora na półplasterki, paprykę w kosteczkę, papryczkę chili na cieniutkie plasterki). Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Ciasto rozwałkować nadając kształt koła o średnicy większej niż średnica formy. Ciastem wyłożyć spód i boki formy, obciążyć inną mniejszą formą lub wyłożyć folią aluminiową i obciążyć ciężkimi składnikami np. jabłkami. Formę wraz z obciążeniem wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut. Następnie zdjąć całe obciążenie i piec dalej przez około 5 minut do czasu aż ciasto ładnie się zrumieni. Wyjąć formę z ciastem a temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 180 stopni.
Na dużej patelni podgrzać 2 łyżki oliwy, dodać  cebulę i mieszając co chwilę smażyć przez około 3 minuty. Gdy cebula się zeszkli dodać pory, paprykę i papryczkę chili i smażyć dalej przez minutę. Posolić, doprawić pieprzem, oregano. Dodać jeszcze jedną łyżkę oliwy i smażyć warzywa przez około 5 minut co chwilkę mieszając.
W misce roztrzepać jajka z żółtkiem, dodać sól i pieprz. Wymieszać ze śmietaną wcześniej rozmieszaną z pokrojoną w kostkę fetą. Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie z warzyw i zalać masą jajeczną, tak aby masa wmieszała się w nadzienie. Posypać tartym serem, posypać szczypiorkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez około 20 minut aż masa zastygnie. Tartę pokroić po około 10 minutach gdy trochę przestygnie.
 
 
 
 
Bon Appétit :)
 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz