Składniki: (na około 4 porcje)
- 1 polędwica wieprzowa ok. 450 g
- 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
- 1/2 słoika suszonych pomidorów
- 1 szklanka wody
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Polędwicę opłukać i osuszyć, odciąć białą błonę na boku. Mięso pokroić ukośnie na 1 centymetrowe plasterki. Suszone pomidory pokroić na mniejsze paski, włożyć do małego garnka, wlać alkohol i zagotować. Po minucie gotowania odstawić z ognia.
Rozgrzać dużą patelnię z pokrywą z grubym dnem. Wlać 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów. Gdy olej będzie już gorący układać plasterki mięsa i smażyć przez ok. 2 - 3 minuty na złoty kolor. W międzyczasie doprawić solą- niezbyt dużo, bo sos sojowy jest słony oraz pieprzem. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
Wlać gorącą wodę i sos sojowy, dodać pieprz cayenne. Przykryć i zagotować. Gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut, do miękkości mięsa, w międzyczasie mięso przewrócić.
Dodać suszone pomidory wraz z płynem z gotowania i wymieszać. Dodać śmietankę, wymieszać i gotować jeszcze przez ok. 5 minut. Na koniec posypać przez sitko mąką ziemniaczaną, wymieszać i zagotować. Odstawić z ognia i posypać posiekaną natką pietruszki.
Propozycja podania:
- ziemniaki w mundurkach
- sałata ze szczypiorkiem i pomidorami koktajlowymi z jogurtem naturalnym
Bon Appétit :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz